Hva er inngrodd negl (paronyki), neglrotbetennelse?
Betegnelsen inngrodd negl forklarer tilstanden godt. Neglen vokser inn i huden ved siden av neglen og kan føre til infeksjon, hvilket er smertefullt. Vi kaller dette for paronyki ( gresk: para ved siden av og nychos negl) eller neglerotbetennelse hvis det er nederst på neglen der den vokser ut. Mange forbinder inngrodd negl med tærne, særlig stortærne, men det kan også skje på fingrene.
De som oftest får dette er ungdommer, idrettsutøvere (særlig fotballspillere) og folk i yrker der man går og står mye og bruker tette, eller trange sko, men det er oftest ingen tydelige sammenhenger og kan da skyldes medfødt (arvelig) disposisjon ved at neglen tar mye plass til sidene og lager en spalte hvor hudbakterier kan trenge inn pga skade eller tilfeldighet. Det dannes da en lomme med puss.
Andre årsaker kan være at man selv kan ha klippet neglehjørnene litt for mye ned, eller etter et besøk hos en hånd- eller fotpleier (manikyr/pedikyr), der man har vært uheldig med tiltaket. Det kan også være relatert til overvekt, diabetes eller hevelse i hendene/bena (ødemer).
Symptomer
- Hevelse: Betennelsen gir økt trykk og derav smerte.
- Smerte: beskrives ofte som pulserende, stikkende og kan bli uutholdelig og hindre gange.
- Infeksjon: ofte grønngul farge ved infeksjonsområdet og puss; tykk væske, ofte illeluktende, forårsaket av bakterievekst, oftest gule stafylokokker
- Feber: kan i sjeldne tilfeller være et symptom. Det kan da være nødvendig med en blodprøve for å se om man har en mer alvorlig infeksjon.
Tiltak man kan gjøre før man besøker lege
Grønnsåpebad er noe omdiskutert, men kan være effektivt som varmt fotbad i 15 minutter per dag i en ukes tid. Man kan evt. bruke Lactacyd istedenfor grønnsåpe.
Besøk hos en fotterapeut kan anbefales. Fotterapeuten kan blant annet avlaste trykk ved å fjerne deler av neglen og eventuelle overflødige hudvev slik at tilstanden forsøkes normalisert.
Som regel tar pasienter kontakt med lege når det har gått langt, eller fotterapeuten henviser slik at det vurderes kirurgisk tiltak.
Trenger du hjelp med betent og/eller inngrodd tånegl?
Våre dyktige allmennleger hjelper deg med råd og behandling.

Behandling
Noen allmennleger i fastlegeordningen opererer, men det henvises ofte til sykehuspoliklinikk. Det kan være lang ventetid og det kan være godt å ha et alternativ for rask behandling slik at man kan gjenoppta arbeid og idrettsaktivitet. Man må da betale selv ved privat klinikk. Oslo City Legesenter kan tilby slik behandling med meget rask tilgang.
Vanlig time bestilles først for vurdering slik at legen kan avgjøre behandlingstype, hastegrad og evt. underliggende årsaker. Eventuell operasjon blir da satt opp i ny konsultasjon fordi dette er mer tidkrevende og noen ganger kan kreve forbehandling. Av og til kan det være mistanke om soppinfeksjon og nødvendig med prøve som sendes til laboratorium før man kan gi riktig behandling. Det kan da også bli aktuelt med vurdering av hudlege.
Ved operasjon utføres det som kalles kilereseksjon.
Kilereseksjon
Det krever at legen har gode kunnskaper om teknikken og helst erfaring fra kirurgisk poliklinikk på sykehus.
Operasjonen foregår mens man ligger på ryggen på en benk. Med en injeksjon bedøver legen nervene til tåen slik at man overhodet ikke kjenner noe. Legen knytter en gummistrikk rundt tåen før det legges et snitt ned langs kanten av negleroten og dypt ned for å fjerne littegrann av den ytterste delen av negleroten. Dette fører til at neglen permanent vokser ut litt smalere enn før og dermed ikke graver seg dypt ned til siden. Dermed blir det heller ikke noen infeksjon langs kanten.
Det blir sydd 2-3 sting som fjernes av legen etter 14 dager ved ny kort konsultasjon for kontroll.
Bandasjeringen gjør at man ikke kan få på seg trang sko etter operasjonen, så man bør ta med romslig skotøy eller evt. sandal.
Det kan være noe smertefullt kvelden og natten etter operasjonen og man får smertestillende tabletter mot dette.
Som oftest får man også antibiotikatabletter for forebyggelse av infeksjon de påfølgende dager.
Råd og oppfølging
Etter operasjonen får man råd om vedlikehold og oppfølging av fingeren eller tåen. Ved meget sjeldne tilfeller, hvor hele neglen fjernes, er dette spesielt viktig. Det kan også være råd om god fothygiene med daglig vask og skift av plaster eller kompresser og bruk av bredt og luftig fottøy, eventuelt sandaler. For god forebygging kan det noen ganger anbefales fotpleie eller fotterapi.
Fravær og sykmelding
Hvis man har stillesittende arbeid og mulighet for å komme seg til arbeid uten å måtte gå langt kan man være på arbeid. Om nødvendig gir legen sykmelding, men egenmelding er ofte tilstrekkelig.
Ved skolegang får man fritak fra gymtimene en kort stund. Legen vil da skrive en legeerklæring. Andre sportslige aktiviteter vil man også vanligvis bli frarådet.
Prognose
Etter kirurgisk behandling skal inngrodd negl med betennelse ikke komme tilbake. I svært sjeldne tilfeller kan man få oppvekst av en liten flik av negl fordi noe av neglanlegget ikke har blitt fjernet. Det vil i slikt tilfelle være gratis å få en liten etterbehandling.
En liten historie om inngrodd negl-behandling hos Oslo City Legesenter
En av våre sekretær fikk telefon fra en spørrende pasient. Sekretæren sa til pasienten “Pasienter som har fått tatt negleoperasjon her kommer nesten aldri tilbake til oss igjen”. Pasienten spurte så: “Men er det ikke negativt at pasienten aldri kommer tilbake da?”
Sekretæren skjønte fort at hun ble misforstått og svarte: “Nei jeg mener at de som blir operert av legen vår kommer sjeldent tilbake siden negleproblemet som oftest ikke kommer tilbake.”
Bestill time for vurdering av inngrodd tånegl hos vår allmennlege