Kjønnssykdommer
Erfarne leger og gynekologer utreder og behandler kjønnssykdommer
Seksuelt overførebare sykdommer, også kjent som kjønnssykdommer og veneriske sykdommer, overføres ved seksuell kontakt og skaper infeksjoner.
De aktuelle sykdommer som man kan få seksuelt er:
- Bakterier: Klamydia, mykoplasma, gonoré og syfilis.
- Virus: Herpes, HPV inkludert kjønnsvorter, HIV, hepatitt B og hepatitt C.
Det finnes i tillegg andre, mer sjeldne sykdommer.
Den beste beskyttelse mot kjønnssykdommer man kan få er å holde seg til samme seksualpartner og dernest å bruke kondom. Det er mye angst og skam forbundet med seksuelt overførte sykdommer – og mange misforståelser og skremsler. Det er fornuftig å sette seg inn i emnet ved å søke informasjon fra pålitelige kilder, offentlige kilder, for eksempel fhi.no (Folkehelseinstituttet), nhi.no (Norsk Helseinformatikk) eller Olafiaklinikken (Ullevål universitetssykehus) og eventuelt søke personlig råd hos helsesykepleier eller fastlege.
Ved Oslo City Legesenter har vi leger og gynekologer med høy kompetanse på kjønnssykdommer, og vi vil kunne bistå med både diagnostisering og behandling.
Mistanke om kjønnssykdom?
Finn ledig tidspunkt hos gynekolog med vår nettbaserte timebestilling.
Les mer om kjønnssykdommer
Behandling av kjønnssykdommer
Mange av disse sykdommene kan behandles, men noen kan være kroniske og noen vanskelige å bli kvitt på grunn av resistensutvikling (bakterier og virus utvikler motstandsdyktighet mot medikamenter).
Det utvikles stadig nye behandlingsmetoder og vaksiner, men man kan ikke stole på at dette skal være en løsning. Man må skaffe seg kunnskap til å kunne opptre på en måte som forebygger at man blir smittet og også for å forhindre å smitte andre.
Flere av disse sykdommene er meldingspliktige til helsemyndigheter og skal søkes oppsporet med hensyn til smittekilde slik at man kan forhindre spredning.
Den seksuelle delen av livet vårt er svært viktig og veldig personlig og tar mye plass i vår totale livsopplevelse. For at denne dimensjonen skal være trygg og berikende er det viktig å være vel informert og eventuelt å teste seg ved mistanke eller engstelse for at noe er galt. Man kan også snakke med legen om hva som helst. Ingenting er nytt for legen og vi har alle rett til å leve denne delen av livet vårt slik vi ønsker.
Les også
Koronavirus (Covid-19)
Viktig informasjon! Har du luftveissymptomer? Da ønsker vi gjerne at du bruker munnbind, og du kan få utdelt i resepsjonen vår hvis du ikke har med selv. Gå til timebestilling Spørsmål og svar i forbindelse med den pågående situasjonen rundt
Offentlige og private legetjenester – hva er forskjellen?
Hvorfor velger noen å benytte seg av private legetjenester når alle har sin egen fastlege? Svaret vil i stor grad variere etter hvem du spør. Ofte er det personlige synspunkter som ligger til grunn, andre ganger rent praktiske årsaker. Her