Viktig informasjon om Covid-19

Hepatitt betyr leverbetennelse og forårsakes av virus som benevnes med bokstaver etter hvilken type virus. Leversykdom er alvorlig og ved mistanke må det tas blodprøver for diagnose. Vi skal her ta for oss Hepatitt B, men går også kort inn på de andre to typene.

Hepatitt A

Hepatitt A smitter via avføring og er vanlig i land med vanskelige hygieneforhold på grunn av fattigdom, vannmangel og dårlige sanitære forhold for eksempel kloakksystemer. Turister smittes da ofte via mat som er forurenset. Det er meget effektive vaksiner mot Hepatitt A. Du får vaksine mot Hepatitt A hos oss.

Hepatitt C

Hepatitt C overføres via blod, sjeldnere seksuelt, men dette er økende og da mer mellom menn enn heteroseksuelt. 80 % av tilfellene er forårsaket av bruk av narkotika som tas med sprøyter som deles mellom brukere. Det er 20-30.000 smittede i Norge. Det finnes meget effektive medisiner, men ingen vaksine.

Hepatitt B - Symptomer og behandling

Direkte til lege og gynekolog

Finn ledig tidspunkt med vår nettbaserte timebestilling.

Hepatitt B

Hepatitt B omtales her og smittemåten er ved blod eller seksuelt. Dette er i Norge den største gruppen av hepatitt, men kan også meget effektivt forebygges ved vaksinering. Det finnes ingen kur for akutt hepatitt B. Det finnes medikamenter for behandling, men disse setter bare ned virusmengden og må tas livet ut hos kroniske bærere. Dette er for å hindre leverskade og utvikling av leverkreft. Blodsmitte skjer mest ved deling av sprøyter ved narkotikabruk, men de fleste smittes seksuelt. I mange land i Asia, Afrika og Sør-Amerika kan det være meget utbredt i befolkningen ved kroniske bærere som også overfører virus ved fødsler.

Symptomer på Hepatitt B

I løpet av 6 måneder etter smitte kan det komme lette eller veldig uttalte symptomer. Disse symptomene avtar etterhvert og kan være helt borte når det så utvikles gulsott, hvilket vil si at kroppen får en lettere gul farge, noe som særlig blir synlig i det hvite i øynene. Dette kalles ikterus, og er noe som en dyktig lege fort legger merke til.

Cirka 30% av de smittede merker ikke noe, cirka 30% får lette symptomer med feber og verking i kroppen, mens cirka 30% får slapphet, feber, diaré magesmerter på høyre side. Cirka 5 % blir kroniske bærere av infeksjonen..

Diagnosen stilles ved blodprøve, både for å påvise virustype og for å vurdere graden av leverskade. Det foretas da også ultralydundersøkelse av leveren og eventuelt også nålebiopsi (vevsprøve).

Behandling av Hepatitt B

Det finnes medikamenter for behandling, men disse setter bare ned virusmengden og må tas livet ut hos kroniske bærere.

Alle som kan være i risikosituasjon bør vaksineres: narkomane, personer som selger seksuelle tjenester og deres kunder, homofile, helsepersonell som kan stikke seg på sprøyter eller instrumenter ved uhell. Det gis 3 vaksiner over en 6 måneders periode. 

For reisende som skal oppholde seg over noe tid i land med mye hepatitt A og hepatitt B finnes det kombinasjonsvaksine.
Hepatitt B-vaksinering er nå tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet.

Ved Oslo City Legesenter kan du vaksinere deg mot både Hepatitt A og B.

Les mer om Hepatitt B hos NHI – Norsk Helseinformatikk

Les også

NIPT-test - Oslo City Legesenter

NIPT-test

Panorama® NIPT – Endelig i Norge! NIPT er nå tilgjengelig for alle gravide hos Oslo City Legesenter, i samarbeid med FAM. Les mer om NIPT ved Oslo City Legesenter her 01.07.2020 ble bioteknologiloven endret, og det ble blant annet bestemt

Les mer »

Koronavirus (Covid-19)

Viktig informasjon! Har du luftveissymptomer? Da ønsker vi gjerne at du bruker munnbind, og du kan få utdelt i resepsjonen vår hvis du ikke har med selv. Gå til timebestilling Spørsmål og svar i forbindelse med den pågående situasjonen rundt

Les mer »
Skroll til toppen