Viktig informasjon om Covid-19

Det finnes to typer Herpes; HSV: type 1 og type 2 (HSV 1 og HSV 2).
Stort sett er det slik at HSV 1 får man «oventil» og HSV 2 «nedentil». Med «oventil» menes leppene, rundt munnen, ansiktet. Med «nedentil» menes kjønnsorgan, øvre lår, rumpe og anus – hos kvinner rundt og like innenfor skjedeåpningen og hos menn på eller rundt penis og pungen.

Ved begge typer Herpes merker man at man får mer eller mindre smertefulle sår.
HSV 1 kalles oftest forkjølelsessår da det er i denne situasjon det ofte oppstår.
HSV 2 kalles genital herpes da det særlig er på kjønnsorgan man får det ved seksuell kontakt. Herpes er svært vanlig og stort sett ufarlig. Statistikk viser at cirka 33% av alle 30-åringer i Norge har HSV 2 og mer enn 80% av 30-åringer har HSV 1.

Ved prøvetagning fra sår har det vært vanlig å finne at 80% av Herpes på kjønnsorgan skyldes HSV 2 og 20 % HSV 1 som da er smittet fra munn til kjønnsorgan, men de siste årene har det vært betydelig økning i forekomst av HSV 1 på kjønnsorgan på grunn av endrede seksualvaner med mer oralsex.

Ved Oslo City Legesenter har vi erfarne leger og gynekologer som diagnostiserer og behandler Herpes.

Herpes - Symptomer og behandling

Direkte til lege og gynekolog

Finn ledig tidspunkt med vår nettbaserte timebestilling.

Symptomer på Herpes

Sår kommer gjerne en ukes tid etter smittetidspunkt og kan vare i noen uker før de forsvinner av seg selv. Viruset forsvinner imidlertid ikke, men vandrer inn i kroppen langs nerver fra huden og blir liggende i dvale dypt inne i nerveknuter (ganglier) som befinner seg på nervens vei inn mot ryggmargen.

Av og til vil disse virusene kunne vandre ut til huden igjen og danne sår. Dette kan være ved nedsatt allmenntilstand på grunn av andre infeksjoner, for eksempel influensa, eller ved betydelig psykisk eller fysisk stress. Det varierer svært mye hvor ofte dette kan skje. Hos noen blir det med det ene første utbruddet av sår, hos andre kommer sårene veldig ofte, for eksempel hos kvinner ved menstruasjonstiden. Ofte ser man ikke noen slike sammenhenger i det hele tatt.

Ved hyppige utbrudd kan det gå ut over en persons generelle livskvalitet og spesielt seksuallivet.

Behandling av Herpes

Virusene HSV 1 og HSV 2 er meget smittsomme. Kondom beskytter, men ikke 100 %, fordi virus kan befinne seg på huden i nærheten av kjønnsorgan. Herpessår på leppene kan man regne med alltid er HSV 1 og ikke seksuelt overført, bare sosialt ved at virus finnes i spytt og i omgivelsene og kan ha utbrudd i forbindelse med forkjølelse eller sterk sol.

Begge typer Herpes kan behandles med medikamenter som hemmer virusformeringen. Det er vanlig å ta 1 tablett morgen og kveld i 5 dager og man må starte innen 48 timer etter utbrudd. Ved hyppige eller kroniske utbrudd kan det være nødvendig med daglig behandling over lang tid.

Hos ellers friske personer er ingen av disse virustypene farlige eller fører til for eksempel kreft.

Les mer om Herpes genitalis hos NHI – Norsk helseinformatikk

 

Les også

NIPT-test - Oslo City Legesenter

NIPT-test

Panorama® NIPT – Endelig i Norge! NIPT er nå tilgjengelig for alle gravide hos Oslo City Legesenter, i samarbeid med FAM. Les mer om NIPT ved Oslo City Legesenter her 01.07.2020 ble bioteknologiloven endret, og det ble blant annet bestemt

Les mer »

Koronavirus (Covid-19)

Viktig informasjon! Har du luftveissymptomer? Da ønsker vi gjerne at du bruker munnbind, og du kan få utdelt i resepsjonen vår hvis du ikke har med selv. Gå til timebestilling Spørsmål og svar i forbindelse med den pågående situasjonen rundt

Les mer »
Skroll til toppen