Viktig informasjon om Covid-19

Kjønnsvorter

Symptomer og behandling - Kondylomer

Alle kjønnsvorter skyldes virus av typen HPV (HPV 6 og 7 – Humant Papillomavirus type 6 og 7) som det finnes cirka 200 undergrupper av og som har egne nummer. Derimot gir ikke alle disse typene HPV symptomer i form av vorter.

De fleste kjenner til begrepet HPV gjennom vaksinasjonsprogrammet mot livmorhalskreft. Den typen HPV som forårsaker dette er ikke det som gir kjønnsvorter og kjønnsvorter kan ikke gi livmorhalskreft. Man kan imidlertid også vaksinere seg for unngå kjønnsvorter med HPV-vaksine.

Vorter på kjønnsorgan, veneriske vorter (kalles av legen kondylomer), kan dannes av 40 forskjellige typer HPV, men forårsakes i cirka 90 % av tilfellene av HPV 6 og HPV 11 og smitter seksuelt ved hud mot hud eller fra fingre.

Viruset får hudcellene til å formere seg raskere slik at de hoper seg opp i utvekster som er fra 1-3 mm i diameter. Det kan ta mange måneder fra smittetidspunkt til vortene blir synlige.

Oslo City Legesenter har erfarne leger og gynekologer som kan diagnostisere og behandle kjønnsvorter.

Kjønnsvorter - Symptomer og behandling

Direkte til lege og gynekolog

Finn ledig tidspunkt med vår nettbaserte timebestilling.

Symptomer på kjønnsvorter

Vorter på kjønnsorgan er meget vanlig og også meget smittsomt. Disse vortene har et særpreget utseende med en overflate som en miniatyr blomkål. Noen kan også være ganske flate.

Vortene kan forekomme som enkeltvorter eller i grupper og i noen tilfeller sprer de seg over et stort område rundt skjedeåpningen, på penis eller rundt anus.

Behandling av kjønnsvorter

Kjønnsvorter behandles ofte effektivt med lokalbehandling ved pensling med en væske som hemmer hudcelledelingen. Medikamentet forskrives av lege, men pasienten pensler vanligvis selv hjemme i 3 dager og etter et opphold på fire dager i 3 dager til.

Frysebehandling med flytende nitrogen er også effektivt og kan gjøres av allmennlege, gynekolog eller hudlege – som også kan brenne eller skjære bort vortene.

Ved store områder eller ved manglende effekt av annen behandling kan det i sjeldne tilfeller være nødvendig med kirurgisk fjernelse på sykehus.

Les mer om kjønnsvorter hos NHI – Norsk helseinformatikk

Les også

NIPT-test - Oslo City Legesenter

NIPT-test

Panorama® NIPT – Endelig i Norge! NIPT er nå tilgjengelig for alle gravide hos Oslo City Legesenter, i samarbeid med FAM. Les mer om NIPT ved Oslo City Legesenter her 01.07.2020 ble bioteknologiloven endret, og det ble blant annet bestemt

Les mer »

Koronavirus (Covid-19)

Viktig informasjon! Har du luftveissymptomer? Da ønsker vi gjerne at du bruker munnbind, og du kan få utdelt i resepsjonen vår hvis du ikke har med selv. Gå til timebestilling Spørsmål og svar i forbindelse med den pågående situasjonen rundt

Les mer »
Skroll til toppen