Klamydia (bakterien Chlamydia trachomatis), er en av de vanligste sykdommene som overføres seksuelt. I circa 2/3 av tilfellene merker ikke den som er smittet noen symptomer. 

Til enhver tid vil man kunne finne at 1 av 20 unge mennesker har denne infeksjonen (under cirka 25 år), men det er selvfølgelig ingen aldersgrense! Kondom er viktig som beskyttelse – og at man evt har fast partner og at man har testet seg. Smitteoppsporing er også viktig slik at så mange som mulig i smittekjeden blir behandlet. Det ble registrert mer enn 26000 tilfeller i 2016, men det reelle tallet er høyere. Man kan ha infeksjonen i flere år uten å vite det slik at om man oppdager på et tidspunkt at man har infeksjonen behøver ikke dette bety utroskap.

Hvis man ikke får behandling kan infeksjonen gå videre til eggledere hos kvinner og til bitestiklene eller prostata hos menn. Klamydia kan medføre sterilitet, altså at man ikke kan få barn. Det er derfor viktig å bli testet hos legen. Hjemmetester er ikke så pålitelige som de som utføres i offentlige laboratorier.

En vaksine mot klamydia er under utprøving i England på mennesker, og viser meget lovende resultater.

Klamydia - Symptomer og behandling

Direkte til lege og gynekolog

Finn ledig tidspunkt med vår nettbaserte timebestilling.

Symptomer på klamydia

I circa 2/3 av tilfellene merker ikke den som er smittet noen symptomer. Hvis man får symptomer er det vanligste svie ved vannlating og hvit/grålig utflod fra urinrøret eller skjeden og som merkes 5 til 14 dager etter smittetidspunktet.

Behandling av klamydia

Behandling av klamydia er en kortvarig antibiotikakur. Behandlingen har blitt mer krevende de senere årene pga motstandsdyktighet mot den antibiotikatypen som har vært i bruk tidligere. Det er derfor viktig at man går til lege som kan forskrive riktig medikament.

Menn utredes og behandles oftest hos allmennlege, mens det for kvinner kan være fordelaktig å få utført en gynekologisk undersøkelse.

Les mer om klamydia hos FHI – Folkehelseinstituttet

Les også

NIPT-test - Oslo City Legesenter

NIPT-test

01.07.2020 ble bioteknologiloven endret, og det ble blant annet bestemt at NIPT skal bli tillatt for alle gravide i Norge. Vi står i utgangspunktet klare til å tilby denne testen til våre pasienter, men venter nå på nye retningslinjer for

Les mer »

Koronavirus (Covid-19)

Vi holder åpent som normalt med strenge smitteverntiltak Vi utfører ikke testing for koronavirus Spørsmål og svar om Covid-19 Viktig informasjon! Har du feber og/eller luftveissymptomer (hoste, nysing, sår hals eller pustebesvær)? eller er i karantene eller vært i kontakt

Les mer »
Rull til toppen