Forside - Gynekolog - Kjønnssykdommer - Klamydia
Klamydia
Symptomer og behandling - Klamydia
Klamydia (bakterien Chlamydia trachomatis), er en av de vanligste sykdommene som overføres seksuelt. I circa 2/3 av tilfellene merker ikke den som er smittet noen symptomer.
Til enhver tid vil man kunne finne at 1 av 20 unge mennesker har denne infeksjonen (under cirka 25 år), men det er selvfølgelig ingen aldersgrense! Kondom er viktig som beskyttelse – og at man evt har fast partner og at man har testet seg. Smitteoppsporing er også viktig slik at så mange som mulig i smittekjeden blir behandlet. Det ble registrert mer enn 26000 tilfeller i 2016, men det reelle tallet er høyere. Man kan ha infeksjonen i flere år uten å vite det slik at om man oppdager på et tidspunkt at man har infeksjonen behøver ikke dette bety utroskap.
Hvis man ikke får behandling kan infeksjonen gå videre til eggledere hos kvinner og til bitestiklene eller prostata hos menn. Klamydia kan medføre sterilitet, altså at man ikke kan få barn. Det er derfor viktig å bli testet hos legen. Hjemmetester er ikke så pålitelige som de som utføres i offentlige laboratorier.
En vaksine mot klamydia er under utprøving i England på mennesker, og viser meget lovende resultater.
Symptomer på klamydia
I circa 2/3 av tilfellene merker ikke den som er smittet noen symptomer. Hvis man får symptomer er det vanligste svie ved vannlating og hvit/grålig utflod fra urinrøret eller skjeden og som merkes 5 til 14 dager etter smittetidspunktet.
Behandling av klamydia
Behandling av klamydia er en kortvarig antibiotikakur. Behandlingen har blitt mer krevende de senere årene pga motstandsdyktighet mot den antibiotikatypen som har vært i bruk tidligere. Det er derfor viktig at man går til lege som kan forskrive riktig medikament.
Menn utredes og behandles oftest hos allmennlege, mens det for kvinner kan være fordelaktig å få utført en gynekologisk undersøkelse.
Les også

Koronavirus (Covid-19)
Viktig informasjon! Har du luftveissymptomer? Da ønsker vi gjerne at du bruker munnbind, og du kan få utdelt i resepsjonen vår hvis du ikke har med selv. Gå til timebestilling Spørsmål og svar i forbindelse med den pågående situasjonen rundt

Offentlige og private legetjenester – hva er forskjellen?
Hvorfor velger noen å benytte seg av private legetjenester når alle har sin egen fastlege? Svaret vil i stor grad variere etter hvem du spør. Ofte er det personlige synspunkter som ligger til grunn, andre ganger rent praktiske årsaker. Her