Forside - Gynekolog - Kjønnssykdommer - Mykoplasma
Mykoplasma
Symptomer og behandling - Mykoplasma
Mykoplasma (bakterien Mycoplasma genitalium) er en bakterie som finnes i mange familievarianter, som bl.a. også kan gi lungebetennelse.
Den bakterievarianten som gir kjønnssykdommen genital mykoplasma ble isolert så sent som i 1981. Bakterien smitter seksuelt både vaginalt og analt. Det er ikke kjent om smitte kan skje til halsen.
Det er heller ikke sikkert kjent om sykdommen kan gi infertilitet (barnløshet).
Mange kan ha infeksjonen uten å vite det og smitte andre etter lang tid slik at det da ikke trenger å bety at partner har vært utro om infeksjonen oppdages.
Symptomer på mykoplasma
Symptomene er som ved klamydiainfeksjon, men ofte i lettere grad, svie ved vannlating og noe utflod fra urinrør og skjede. Symptomer kommer 1 til 2 uker etter smittetidspunktet, den seksuelle kontakten. Mange vil ikke merke noe til infeksjonen.
Diagnose av mykoplasma må gjøres ved innsending av urinprøve eller penselprøve til laboratorier som gjør en avansert analyse ved en metode som heter PCR (Polymerase Chain Reaction) hvor man lager kopier av et segment av DNA i bakterien for å identifisere den. Denne metoden brukes for å diagnostisere mange sykdommer.
Behandling av mykoplasma
Behandlingen er kortvarig antibiotikakur, men det er nå utbredt resistens mot den vanlig brukte antibiotikum slik at man ofte må behandle på nytt med et annet antibiotikum som forskrives av sykehusklinikk.
Menn utredes og behandles oftest hos allmennlege, mens det for kvinner kan være fordelaktig å få utført en gynekologisk undersøkelse.
Les også
Koronavirus (Covid-19)
Viktig informasjon! Har du luftveissymptomer? Da ønsker vi gjerne at du bruker munnbind, og du kan få utdelt i resepsjonen vår hvis du ikke har med selv. Gå til timebestilling Spørsmål og svar i forbindelse med den pågående situasjonen rundt
Offentlige og private legetjenester – hva er forskjellen?
Hvorfor velger noen å benytte seg av private legetjenester når alle har sin egen fastlege? Svaret vil i stor grad variere etter hvem du spør. Ofte er det personlige synspunkter som ligger til grunn, andre ganger rent praktiske årsaker. Her