Mykoplasma (bakterien Mycoplasma genitalium) er en bakterie som finnes i mange familievarianter, som bl.a. også kan gi lungebetennelse.

Den bakterievarianten som gir kjønnssykdommen genital mykoplasma ble isolert så sent som i 1981. Bakterien smitter seksuelt både vaginalt og analt. Det er ikke kjent om smitte kan skje til halsen.

Det er heller ikke sikkert kjent om sykdommen kan gi infertilitet (barnløshet).

Mange kan ha infeksjonen uten å vite det og smitte andre etter lang tid slik at det da ikke trenger å bety at partner har vært utro om infeksjonen oppdages.

Symptomer på mykoplasma

Symptomene er som ved klamydiainfeksjon, men ofte i lettere grad, svie ved vannlating og noe utflod fra urinrør og skjede. Symptomer kommer 1 til 2 uker etter smittetidspunktet, den seksuelle kontakten. Mange vil ikke merke noe til infeksjonen.

Diagnose av mykoplasma må gjøres ved innsending av urinprøve eller penselprøve til laboratorier som gjør en avansert analyse ved en metode som heter PCR (Polymerase Chain Reaction) hvor man lager kopier av et segment av DNA i bakterien for å identifisere den. Denne metoden brukes for å diagnostisere mange sykdommer.

Mykoplasma - Symptomer og behandling

Direkte til lege og gynekolog

Finn ledig tidspunkt med vår nettbaserte timebestilling.

Behandling av mykoplasma

Behandlingen er kortvarig antibiotikakur, men det er nå utbredt resistens mot den vanlig brukte antibiotikum slik at man ofte må behandle på nytt med et annet antibiotikum som forskrives av sykehusklinikk.

Menn utredes og behandles oftest hos allmennlege, mens det for kvinner kan være fordelaktig å få utført en gynekologisk undersøkelse.

Les også

NIPT-test - Oslo City Legesenter

NIPT-test

01.07.2020 ble bioteknologiloven endret, og det ble blant annet bestemt at NIPT skal bli tillatt for alle gravide i Norge. Vi står i utgangspunktet klare til å tilby denne testen til våre pasienter, men venter nå på nye retningslinjer for

Les mer »

Koronavirus (Covid-19)

Vi holder åpent som normalt med strenge smitteverntiltak Vi utfører ikke testing for koronavirus Spørsmål og svar om Covid-19 Viktig informasjon! Har du feber og/eller luftveissymptomer (hoste, nysing, sår hals eller pustebesvær)? eller er i karantene eller vært i kontakt

Les mer »
Rull til toppen