Viktig informasjon om Covid-19

Syfilis var i gamle dager en hyppig og fryktet sykdom også i Norge og som ikke kunne behandles og medførte mange alvorlige symptomer og død. 

Penicillin førte til betydelig kontroll med sykdommen fra 1940-årene og i 2008 var det 56 tilfeller i Norge. Dette tallet har økt og det var i 2017 registrert 223 tilfeller i Norge. 175 av disse var blant menn som har sex med menn. På verdensbasis er det imidlertid antatt å være totalt circa 8 millioner tilfeller per år, da det i fattige land ikke er så lett tilgjengelig behandling.

Les mer om symptomer og behandling av syfilis lenger ned på denne siden.

Privat gynekolog uten henvisning

Direkte til lege og gynekolog

Finn ledig tidspunkt med vår nettbaserte timebestilling.

Symptomer på syfilis

Syfilis omtales i medisinfaget noen ganger som «Den store imitator» på grunn av de mange symptomer, eller sykdomsbilder, fra mange av kroppens organer, som den kan føre til.

Sykdommen utvikler seg i 3 stadier. Første stadium primær syfilis gir i cirka 60 % av tilfellene et karakteristisk, smertefritt sår på kjønnsorganet, omkring anus eller omkring munnen cirka 3 uker etter smittetidspunktet. Dette såret kalles «sjanker». Hos 40 % er det i dette stadiet imidlertid ikke noen sårdannelse og ingen symptomer som merkes utover at lymfeknuter oftest hovner opp.

Såret forsvinner av seg selv etter 1 ½ til 6 måneder og bakterien sprer seg da videre via blodomløpet til resten av kroppen og medfører andre stadium, sekundær syfilis, med en rekke symptomer som kan oppstå i mange organer, inkludert huden, lymfeknuter, lever og nyrer.

Sent i dette andre stadiet kan symptomer være borte og det kalles da latent syfilis hvor sykdommen fortsatt kan påvises i blodprøve. Da smitter ikke sykdommen lenger seksuelt, men man kan være bærer av bakterien i mange år før siste stadium inntrer:

Tredje stadium, tertiær syfilis, utvikler seg hos circa 30% av de som ikke har fått behandling. Sykdommen kan da opptre som tykke hudforandringer og hjertesykdom eller det som kalles nevrosyfilis når nervesystemet rammes og kan gi nedsatt syn eller hørsel og også sinnsforvirring som for eksempel stormannsgalskap (megalomani) – noe som er blitt kjent gjennom mange kunstnerskjebner i «gamle dager».

I de siste årenes økning av forekomsten av syfilis er det påvist at hjerneslag hos yngre voksne kan skyldes denne sykdommen slik at det ved utredning i slike tilfeller anbefales å ta blodprøve for eventuell påvisning av syfilisinfeksjon.

Behandling av syfilis 

Behandling av syfilis er effektiv med penicillin og andre antibiotika.
Uten behandling vil cirka 1/3 bli bra av seg selv, 1/3 vil holde seg livet ut i latent fase og 1/3 vil utvikle tertiær syfilis.

Les også

NIPT-test - Oslo City Legesenter

NIPT-test

Panorama® NIPT – Endelig i Norge! NIPT er nå tilgjengelig for alle gravide hos Oslo City Legesenter, i samarbeid med FAM. Les mer om NIPT ved Oslo City Legesenter her 01.07.2020 ble bioteknologiloven endret, og det ble blant annet bestemt

Les mer »

Koronavirus (Covid-19)

Viktig informasjon! Har du luftveissymptomer? Da ønsker vi gjerne at du bruker munnbind, og du kan få utdelt i resepsjonen vår hvis du ikke har med selv. Gå til timebestilling Spørsmål og svar i forbindelse med den pågående situasjonen rundt

Les mer »
Skroll til toppen