Livmorhalsprøve / celleprøve

Les mer om livmorhalsprøve og bestill time direkte til gynekolog

Hva er en livmorhalsprøve / celleprøve?

Livmorhalsprøven, tidligere kalt celleprøve, er en forebyggende undersøkelse for kreft i livmorhalsen. Målet for prøven er å avdekke eventuelle celleforandringer som kan være kreft eller forstadier til kreft i livmorhalsen.

Det anbefales av norske helsemyndigheter at kvinner mellom 25 og 69 år tar livmorhalsprøve minimum hvert 3. år. Det er viktig å poengtere at ikke alle celleforandringer som påvises i forbindelse med en celleprøve nødvendigvis er kreft, eller forstadier til kreft. Det anslås at det hvert år påvises celleforandringer hos omtrent 25000 kvinner i Norge. Celleforandringene kan skyldes infeksjoner, og ved lette forandringer anbefales det at man tar en ny prøve etter 3-6 måneder.

Oppmerksomhet rundt livmorhalskreft og viktigheten av livmorhalsprøven har økt de siste årene, særlig som følge av Kreftforeningens «sjekk-deg-kampanje» som blant annet ble frontet av Thea Steen (Wikipedia). De siste årene har jenter og unge kvinner blitt tilbudt HPV-vaksine gratis, som er en særdeles viktig bidragsyter til å redusere antall tilfeller av denne kreftformen. Selv om man er vaksinert er det viktig at man følger screeningprogrammet mot livmorhalskreft i henhold til anbefalingene.

Livmorhalsprøve (celleprøve) hos gynekolog

Direkte til gynekolog

Finn ledig tidspunkt med vår nettbaserte timebestilling.

Video fra Kreftforeningen: En fastlege svarer på vanlige spørsmål rundt livmorhalsprøver.

Livmorhalsprøve hos gynekolog

Ved Oslo City Legesenter kan man velge å ta en livmorhalsprøve i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse. Dette gjøres hos gynekolog og hos lege ved avdeling for gynekologi som har lang erfaring med slike prøver, noe som gir trygghet for pasientene og en så smertefri opplevelse som mulig.

Prøven er tatt i løpet av få sekunder, og er vanligvis ikke forbundet med særlig ubehag. Livmorhalsprøven sendes til eksternt laboratorie, og prøvesvaret foreligger normalt etter 2-3 uker. Din behandler vil ta kontakt med deg dersom det skulle oppdages celleforandring eller om det er behov for å ta ny prøve. Vi benytter Digipost som standard for sikker sending av prøvesvar, og du vil derfor raskt få svaret når det er sendt. Dersom du ikke har Digipost, benytter vi ordinær post.

En livmorhalsprøve koster kr 200 i tillegg til konsultasjonspris.

Forberedelser til livmorhalsprøven

Før undersøkelsen kan det være greit å huske på:

  • I de to siste dagene før prøven tas skal man ikke bruke vaginale kremer, medisiner, fødselspreventivt skum, tamponger eller lignende
  • Unngå samleie de to siste dagene før celleprøve
  • Livmorhalsprøve skal ikke tas under menstruasjon

Du kan lese mer om celleprøven hos helsenorge.no

Les også

NIPT-test - Oslo City Legesenter
Generell

NIPT-test

01.07.2020 ble bioteknologiloven endret, og det ble blant annet bestemt at NIPT skal bli tillatt for alle gravide i Norge. Vi står i utgangspunktet klare til å tilby denne testen til våre pasienter, men venter nå på nye retningslinjer for

Les mer »
Allmennlege

Koronavirus (Covid-19)

Vi utfører dessverre ikke testing for eller vaksinering mot Covid-19. Viktig informasjon! Har du feber og/eller luftveissymptomer, eller er du i isolasjon/karantene? Da skal du ikke oppsøke klinikken, men kan bruke vår videolegetjeneste. Bruk gjerne munnbind, selv om det ikke lenger er

Les mer »
Rull til toppen