Viktig informasjon om Covid-19

Hudkreft

Les mer om ulike former for hudkreft

De vanligste formene for hudkreft, i tillegg til føflekkreft, er basalcellekreft (basal cell carcinoma) og plateepitelkreft (squamosous cell carcinoma)

Begge kreftformene kan i utgangspunktet utvikle seg fra solskadet hud (aktiniske keratoser), det vil si hud som har vært utsatt for mye sol men kan også oppstå på helt frisk hud (de novo).

Man anslår at hele 90% av hudkrefttilfellene kan relateres til UV-stråling fra sol og solarium!

Under kan du lese mer om de vanligste formene for hudkreft.

Bestill time hos hudlege

Direkte til hudlege

Finn ledig tidspunkt med vår nettbaserte timebestilling.

Føflekkreft

Basalcellekreft

Plateepitelkreft

Aktinisk keratose

Årsak til og forebygging av hudkreft

De viktigste årsakene til utvikling av både plateepitel– og basalcellekreft er altså at huden har vært eksponert for mye sol. Med økende alder og UV-stråling (ultrafiolette stråler fra sol eller solarium) i huden øker sjansen for utvikling av hudkreft, eller forstadier til hudkreft (solskader). Andre faktorer er lys hud (hudtype I), langvarig bruk av immundempende medikamenter (f.eks organtransplanterte pasienter) og arvelig tilstander (f.eks Gorlin Goltz syndrom). Flere observasjonsstudier har vist at du reduserer betraktelig risikoen for hudkreft med å bruke konsekvent solbeskyttelse og høy solfaktor. Sjekker du huden din regelmessig så forebygger du og oppdager eventuell tidlig hudkreft som kan behandles effektivt. En god prognose henger sammen med en tidlig diagnose.

Det viktigste man kan gjøre for å forebygge hudkreft er å ha gode solvaner og unngå bruk av solarium! Les mer om solvaner hos kreftforeningen.

Vi tilbyr deg en grundig og nøye vurdering hos vår erfarne hudlege, eventuelt fjerning med et fint kosmetisk resultat og en god oppfølging fremover. Har du en gang fått diagnostisert en eller annen form for hudkreft øker sannsynligheten for at du får tilleggsforandringer.

Du finner også mye nyttig informasjon om de ulike formene for hudkreft hos Kreftforeningen.

Les også

Koronavirus (Covid-19)

Viktig informasjon! Har du luftveissymptomer? Da ønsker vi gjerne at du bruker munnbind, og du kan få utdelt i resepsjonen vår hvis du ikke har med selv. Gå til timebestilling Spørsmål og svar i forbindelse med den pågående situasjonen rundt

Les mer »
Utslett

Utslett – når bør du oppsøke lege?

Utslett kan komme når du minst venter det, og i mange tilfeller er det vanskelig å spore årsaken. Noen former for utslett er ufarlig – andre er alvorlig. Vi gir deg svaret på når du skal oppsøke lege. Allergi, elveblest,

Les mer »
Skroll til toppen