Viktig informasjon om Covid-19

Aktinisk keratose

Symptomer og behandling - Solar keratose

Aktinisk keratose (solar keratose) skyldes skader i huden av UV-stråling, og er et godartet svulstvev. Dette er hudforandringer som gjerne viser seg i små, lett rød- eller gulaktige flekker som ofte er skjellende. Overflaten er gjerne litt ru, og forandringene viser seg som oftest på solutsatte flater. 

Aktinisk keratose kan gå tilbake av seg selv hvis man unngår UV-eksponering, men den kan også utvikle seg til hudkreft (plateepitelkreft).

Forekomst

Aktinisk keratose oppstår som oftest hos personer som har vært eksponert for sterkt sollys over flere år, og mer enn 80% av de aktiniske keratosene oppstår på hudområder som er mest utsatt for sollys. Hodet, halsen, underarmene og hendene er vanlig. Med økende alder øker sannsynligheten, og det viser seg hyppigere hos menn og personer med lys hud.

Aktinisk keratose

Mistanke om aktinisk keratose?

Finn ledig tidspunkt med vår nettbaserte timebestilling.

plateepitelkreft
Illustrasjon: Plateepitelkreft

Symptomer

Typiske symptomer på aktiniske keratoser:

– Én eller flere rødlige eller grå- til gulbrune, tørre, skjellende hudforandringer
– Diameter 0,1 – 2,5 cm
– Oppstår gjerne på områder som utsettes for sol; hånd, ansikt, arm, hals, hodet
– Kan ofte være enklere å kjenne enn å se (ru overflate)

Kreftrisiko

Selv om de fleste tilfeller ikke utvikler seg til kreft, kan aktinisk keratose utvikle seg til plateepitelkreft. Det er rapportert at opptil 60% av alle tilfeller med plateepitelkreft i huden utvikler seg fra aktiniske keratoser.

Behandling

Det aller viktigste er å ikke utsette seg for ytterligere solskader. Bruk solkrem med høy faktor, og området som er skadet bør helst være skyggelagt (f.eks hodeplagg). Det finnes ulike former for behandling av aktiniske keratoser:

Les også

Koronavirus (Covid-19)

Viktig informasjon! Har du luftveissymptomer? Da ønsker vi gjerne at du bruker munnbind, og du kan få utdelt i resepsjonen vår hvis du ikke har med selv. Gå til timebestilling Spørsmål og svar i forbindelse med den pågående situasjonen rundt

Les mer »
Utslett

Utslett – når bør du oppsøke lege?

Utslett kan komme når du minst venter det, og i mange tilfeller er det vanskelig å spore årsaken. Noen former for utslett er ufarlig – andre er alvorlig. Vi gir deg svaret på når du skal oppsøke lege. Allergi, elveblest,

Les mer »
Skroll til toppen