Basalcellekreft

Symptomer og behandling - Basaliom

Basalcellekreft er den vanligste formen for hudkreft. Det viser seg ofte som klumper i huden med en glinsende overflate, og med et rødt sår i midten, men kan også vise seg som tynne, brune eller rødlige hudflekker, som lett kan forveksles med tørr hud, aktinisk keratose, eksem eller psoriasis. Flekkene lar seg imidlertid ikke behandle med kremer, og forandringene oppdages vanligvis ved et sår som ikke vil gro.

Basalcellekreft kan ofte utvikle seg uten at man opplever ubehag. Selv om dette er den minst alvorlige formen for hudkreft, kan de vokse i dybden og ødelegge vevet rundt eller lenger ned i huden hvis de ikke behandles. Som oftest oppstår basalcellekreft på hudområder som utsettes mye for sol (hode, hals, overkropp, armer og bein).

Vanligvis behandles kreftformen med kirurgisk fjerning eller det benyttes annen type lokalbehandling (f.eks frysing, kurretage, eller PDT). Valg av behandlingen henger sammen med hvor overfladisk/dypt lesjonen er, hvor den er lokalisert, hvor stor den er og om det er økt risiko for tilbakefall (high risk zone) etc.

Basalcellekreft eksempel

Mistanke om basalcellekreft?

Finn ledig tidspunkt med vår nettbaserte timebestilling.

Basalcellekreft
Illustrasjon: Basalcellekreft

Årsak til hudkreft og forebygging

Man anslår at hele 90% av hudkrefttilfellene kan relateres til UV-stråling fra sol og solarium.

De viktigste årsakene til utvikling av både plateepitel- og basalcellekreft er altså at huden har vært eksponert for mye sol. Med økende alder og UV-stråling (ultrafiolette stråler fra sol eller solarium) i huden øker sjansen for utvikling av hudkreft, eller forstadier til hudkreft (solskader). Andre faktorer er lys hud (hudtype I), langvarig bruk av immundempende medikamenter (f.eks organtransplanterte pasienter) og arvelig tilstander (f.eks Gorlin Goltz syndrom). Flere observasjonsstudier har vist at du reduserer betraktelig risikoen for hudkreft med å bruke konsekvent solbeskyttelse og høy solfaktor. Sjekker du huden din regelmessig så forebygger du og oppdager eventuell tidlig hudkreft som kan behandles effektivt. En god prognose henger sammen med en tidlig diagnose.

Det viktigste man kan gjøre for å forebygge hudkreft er å ha gode solvaner og unngå bruk av solarium!
Les mer om solvaner hos kreftforeningen.

Vi tilbyr deg en grundig og nøye vurdering hos vår erfarne hudlege, eventuelt fjerning med et fint kosmetisk resultat og en god oppfølging fremover. Har du en gang fått diagnostisert en eller annen form for hudkreft øker sannsynligheten for at du får tilleggsforandringer.

Symptomer og tegn til hudkreft

Du skal generelt være oppmerksom på endringer i huden. Her er de vanligste symptomene på basalcelle- og plateepitelkreft:

  • Sår i huden som ikke gror og blør lett
  • Kviselignende fra hudfarget til rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag
  • Hudfargede til misfargede knuter i huden som vokser
  • Eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt og er delvis smertefulle
    Det er viktig å merke seg at disse plagene også kan være tegn på andre tilstander enn kreft, men at dette er plager man bør være oppmerksom på, og få undersøkt.

Les også

Koronavirus (Covid-19)

Vi holder åpent som normalt med strenge smitteverntiltak Vi utfører ikke testing for koronavirus Spørsmål og svar om Covid-19 Viktig informasjon! Har du feber og/eller luftveissymptomer (hoste, nysing, sår hals eller pustebesvær)? eller er i karantene eller vært i kontakt

Les mer »
Utslett

Utslett – når bør du oppsøke lege?

Utslett kan komme når du minst venter det, og i mange tilfeller er det vanskelig å spore årsaken. Noen former for utslett er ufarlig – andre er alvorlig. Vi gir deg svaret på når du skal oppsøke lege. Allergi, elveblest,

Les mer »
Rull til toppen