Føflekkreft

Symptomer og behandling - Malignt melanom - kreft i en føflekk

Antall tilfeller av føflekkreft (malignt melanom) øker over hele verden, og i Norge er vi på verdenstoppen. Over 2000 nordmenn rammes av føflekkreft hvert år, og sammenlignet med andre kreftformer, er dette den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25-49 år.

Denne typen kreft står for for 75 % av alle dødsfall knyttet til hudkreft. Det er derfor viktig å sjekke føflekkene sine ofte slik at eventuell kreft oppdages på et tidlig stadium. På den måten kan vi starte behandlingen før kreften sprer seg, og sannsynligheten for å bli helt frisk igjen blir betraktelig større.

Føflekkreft

Mistanke om føflekkreft?

Finn ledig tidspunkt med vår nettbaserte timebestilling.

Video fra Kreftforeningen: Dette bør du se etter.

Hvorfor får man føflekkreft?

De fleste tilfeller av hudkreft stammer sannsynligvis fra endrede solingsvaner. Overdreven soling og økt bruk av solarium er synderne her, spesielt om man får solforbrenninger.

Det er i aldersgrupper over 50 år vi ser den største økningen i forekomst, og menn over 50 år har den høyeste forekomsten av føflekkreft. De med lys hudtype som lett blir solbrent er også mer utsatt. UV-strålene trenger inn i pigmentcellene og endrer eller skader arvestoffet (DNA) og føflekkreft utvikles. 5-10 % av tilfellene er tilknyttet arv.

Flere studier påpeker at eksponering for UV-stråler generelt er assosiert med høyere risiko for utvikling av både føflekkreft og andre former for hudkreft. Myndighetene har innført 18 års grense for solarium i Norge, og unge under 18 år frarådes å bruke solarium i det risikoen for å få føflekkreft øker for de som begynner å bruke solarium tidlig. I Australia ble solariumvirksomhet forbudt av helsemyndighetene for alle i 2014.

Hvordan sjekker man føflekker selv?

Føflekkreft kan forekomme både i en allerede eksisterende føflekk, eller i normal hud. Det er derfor viktig å ha oversikt over de ulike eksisterende føflekkene du har, i tillegg til huden generelt om nye flekker skulle dukke opp. Et godt tegn på føflekkreft er at en føflekk endrer farge, struktur eller størrelse. Se deg i speilet og undersøk hele kroppen etter uregelmessigheter i huden. Overkroppen er det mest utsatte området for menn, og bein og overkropp hos kvinner. Finner du en føflekk som ser litt annerledes ut er det lurt å holde et godt øye med den om det skulle skje noen forandringer. Om du er usikker kan du ta kontakt med oss for en konsultasjon.

Symptomer på føflekkreft

Det er visse kjennetegn du kan se etter for å avgjøre om du har en begynnende svulstutvikling eller ikke, og bør sjekkes ut:

  • Føflekken vokser i størrelse, enten bredde eller tykkelse.
  • Den kan klø. Dette tyder på en irritasjon i huden. Føflekkreft er imidlertid stort sett uten symptomer.
  • Se etter om føflekken har en ujevn farge eller asymmetrisk form, for eksempel en uklar kant mot huden.
  • Endret størrelse eller farge. Om føflekken blir mørkere kan dette være mistenkelig.
  • Føflekken er flerfarget. Om den i tillegg har sorte felt kan det tyde på kreft.
  • Den blør eller danner sår som ikke gror. Dette kan både forekomme i og rundt føflekken.

ABCDE-regelen

Gjør deg fortrolig med ABCDE-regelen:

A
føflekk asymmetrisk


Asymmetrisk

Er føflekken asymmetrisk og uregelemessig?

B
Føflekk begrensning


Begrensning

Har føflekken uregelmessig begrensning mot huden?

C
Føflekkreft farge


Farge/kulør

Har føflekken flere fargevariasjoner? Føflekkreft vil ofte være svart eller ha svarte partier.

D
Føflekkreft størrelse


Diameter

Er føflekken over 6 millimeter i diameter?

E
Føflekk endring


Endring

En ny føflekk, eller en føflekk som forandrer størrelse, tykkelse, form eller farge.

Bestill time for føflekksjekk når en føflekk forandrer seg eller det tilkommer en helt ny føflekk som ser morfologisk avvikende ut, altså ikke homogen i farge, fasongen eller mønster.

Forebygging av føflekkreft

For å unngå å bli rammet av føflekkreft er det visse forholdsregler og hensyn man kan ta når man er i solen. De fleste som blir rammet av føflekkreft er over 60 år, men yngre kan også rammes, særlig om andre i familien har hatt føflekkreft. Derfor er det viktig å passe på huden sin uansett alder.

Vær flink til å bruke solkrem. Dette er spesielt viktig om du er lys i huden. Faktoren bør minst være 15, og man må smøre godt på. Smør deg gjerne to ganger før du går ut, deretter hver 2-3 time og etter bading.
Det er ingen skam å sitte i skyggen, heller motsatt. Når solen er på sitt sterkeste mellom 12 og 15 er dette spesielt lurt.
Om du lett blir solbrent er det lurt å ha på seg klær som dekker større områder av huden. Ellers er det lurt å bruke solhatt og solbriller.
Unngå overdreven soling, spesielt i solarium.
Barn er særlig usatt for solskader! Husk å smøre godt for å unngå solbrenthet.

Behandling av føflekkreft

Ved Oslo City Legesenter har vi lang erfaring med kirurgisk fjerning ved mistanke om ondartet hudforandring. Hvis mistanken er der, gjør vi en grundig undersøkelse av hudtilstand for deretter å utføre en hudbiopsi om nødvendig. På den måten kan vi kartlegge omfanget og beregne eventuell behandling ut i fra det.

Les også

Koronavirus (Covid-19)

Vi holder åpent som normalt med strenge smitteverntiltak Vi utfører ikke testing for koronavirus Spørsmål og svar om Covid-19 Viktig informasjon! Har du feber og/eller luftveissymptomer (hoste, nysing, sår hals eller pustebesvær)? eller er i karantene eller vært i kontakt

Les mer »
Utslett

Utslett – når bør du oppsøke lege?

Utslett kan komme når du minst venter det, og i mange tilfeller er det vanskelig å spore årsaken. Noen former for utslett er ufarlig – andre er alvorlig. Vi gir deg svaret på når du skal oppsøke lege. Allergi, elveblest,

Les mer »
Rull til toppen