Plateepitelkreft

Symptomer og behandling - Spinocellulært karsinom

Plateepitelkreft er den nest vanligste formen for hudkreft. Kreftformen utvikler seg ofte fra aktinisk keratose, og den viser seg i huden som forhøyede klumper med ru overflate. Den kan også utvikle seg til røde hudflekker som flasser av.

Plateepitelkreft kan vokse og utvikle seg relativt raskt til større sår som væsker, og de kan ofte bli forvekslet med vorter. Denne type hudkreft er ofte mer smertefull og mer øm ved palpasjon.

Plateepitelkreft er enkle å behandle dersom de oppdages på et tidlig stadium, men kan trenge dypere inn i huden og gi varige skader dersom de forblir ubehandlet. I sjeldne tilfeller (<10%) kan plateepitelkreft spre seg til tilgrensede lymfeknuter/ lymfesystemet og andre indre organer og bli dødelig. Som behandling anbefales derfor kirurgisk fjerning.

Kreftformen kan oppstå på alle deler av kroppen, også i slimhinner og på kjønnsorganene. Som oftest oppstår de på steder som eksponeres for sol, som ansikt, hodebunn, lepper, hals og armer/bein. De forekommer oftest på områder som er blitt solbrent, og oppstår gjerne sammen med andre tegn på hudskade som rynker eller manglende elastitet i huden etter kronisk solpåvirkning (solar elastose).

Plateepitelkreft eksempel

Mistanke om plateepitelkreft?

Finn ledig tidspunkt hos hudlege med vår nettbaserte timebestilling.

Plateepitelkreft illustrasjon
Illustrasjon for plateepitelkreft

Årsak til plateepitelkreft og forebygging

Man anslår at hele 90% av hudkrefttilfellene kan relateres til UV-stråling fra sol og solarium.

De viktigste årsakene til utvikling av både plateepitel- og basalcellekreft er altså at huden har vært eksponert for mye sol. Med økende alder og UV-stråling (ultrafiolette stråler fra sol eller solarium) i huden øker sjansen for utvikling av hudkreft, eller forstadier til hudkreft (solskader). Andre faktorer er lys hud (hudtype I), langvarig bruk av immundempende medikamenter (f.eks organtransplanterte pasienter) og arvelig tilstander (f.eks Gorlin Goltz syndrom). Flere observasjonsstudier har vist at du reduserer betraktelig risikoen for hudkreft med å bruke konsekvent solbeskyttelse og høy solfaktor. Sjekker du huden din regelmessig så forebygger du og oppdager eventuell tidlig hudkreft som kan behandles effektivt. En god prognose henger sammen med en tidlig diagnose.

Det viktigste man kan gjøre for å forebygge hudkreft er å ha gode solvaner og unngå bruk av solarium! Les mer om solvaner hos kreftforeningen.

Vi tilbyr deg en grundig og nøye vurdering hos vår erfarne hudlege, eventuelt fjerning med et fint kosmetisk resultat og en god oppfølging fremover. Har du en gang fått diagnostisert en eller annen form for hudkreft øker sannsynligheten for at du får tilleggsforandringer.

Symptomer og tegn til plateepitelkreft

Du skal generelt være oppmerksom på endringer i huden. Her er de vanligste symptomene på basalcelle– og plateepitelkreft:

  • Sår i huden som ikke gror og blør lett
  • Kviselignende fra hudfarget til rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag
  • Hudfargede til misfargede knuter i huden som vokser
  • Eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt og er delvis smertefulle

Det er viktig å merke seg at disse plagene også kan være tegn på andre tilstander enn kreft, men at dette er plager man bør være oppmerksom på, og få undersøkt.

Les mer om hudkreft hos Kreftforeningen

Les også

Koronavirus (Covid-19)

Vi holder åpent som normalt med strenge smitteverntiltak Vi utfører ikke testing for koronavirus Spørsmål og svar om Covid-19 Viktig informasjon! Har du feber og/eller luftveissymptomer (hoste, nysing, sår hals eller pustebesvær)? eller er i karantene eller vært i kontakt

Les mer »
Utslett

Utslett – når bør du oppsøke lege?

Utslett kan komme når du minst venter det, og i mange tilfeller er det vanskelig å spore årsaken. Noen former for utslett er ufarlig – andre er alvorlig. Vi gir deg svaret på når du skal oppsøke lege. Allergi, elveblest,

Les mer »
Rull til toppen