Viktig informasjon om Covid-19
Reisevaksiner

Ikke la ferien bli et mareritt – her er alt du trenger å vite om reisevaksiner

Å undersøke hvilke vaksiner du trenger når du skal reise til et nytt sted burde være en like selvfølgelig del av planleggingen som det å booke overnatting. Et ferieparadis kan nemlig raskt utvikle seg til et sant mareritt dersom du ikke er vaksinert.

Ferien er bestilt og turen går til tropiske strøk. Alt du drømmer om er kokosnøtt-drinker og solfylte dager på kritthvite strender. Eller kanskje det er en jobbreise som bringer deg til utlandet? Grusomme sykdommer og store plager er kanskje fjernt, men her gir vi deg grunnene til hvorfor du absolutt ikke må glemme reisevaksinene!

Gå til vår tjenesteside for reisevaksiner

Vaksiner: hvorfor vi tar dem og hva vi bør tenke på

I Norge er vi heldige som har eget vaksineprogram fra vi er små, og dermed vil vi ha svært få tilfeller av dødelige sykdommer. Hygiene og sanitære forhold er også veldig gode, så det å bekymre seg for farlig smitte er ikke en del av nordmenns hverdag. For å være på den sikre siden er det likevel anbefalt å ta en oppfriskningsvaksine hvert tiende år som beskytter deg mot kikhoste, poliomyelitt, difteri og stivkrampe.

Saken blir noe helt annet når vi skal sette føttene våre på fremmed jord i deler av verden der forholdende er annerledes. Mange land har ikke det samme vaksinasjonsprogrammet som oss, eller et like godt helsevesen. I tillegg kan økonomi, kultur, religion og infrastruktur gjøre at mennesker ikke kan eller vil vaksineres. I noen områder er også medisiner og medisinsk behandling vanskelig å få tak i for både lokalbefolkning og turister. I disse områdene er det livsviktig å ta forholdsregler for å unngå sykdom og smitte.

Det mest vesentlige du gjør er å sørge for at du har tatt alle anbefalte vaksiner for det landet du skal til – og det i god tid før innreise. De fleste vaksiner bruker 1-2 uker på å oppnå maksimal beskyttelse, og enkelte vaksiner må du også ta i flere omganger. Oppsøk derfor en klinikk som setter reisevaksiner i god tid før avreise! Og med god tid mener vi 3 måneder i forkant av reisen, gjerne mer.

Det som er avgjørende for hvilke vaksiner du trenger vil være landet du skal til, hvor gammel du er, om du er gravid, og om du har noen tilstander som krever medisinering fra før.

Skal du reise med spedbarn kan du bli anbefalt å fremskynde MMR-vaksinen som normalt gis ved 9-15 måneders alder.

De fleste vaksiner er frivillige å ta, men på enkelte destinasjoner vil du bli nektet innreise dersom du ikke kan fremlegge dokumentasjon på at du har vaksinert deg mot gulfeber og/eller meningokokksykdom senest ti dager før innreise. Og det er vel lite som er surere enn å måtte snu i døra når du omsider er fremme på destinasjonen.

For å finne ut av hvilke vaksiner du har fra før, kan du logge inn på nettsidene til Folkehelseinstituttet. Her kan du også bestille vaksinasjonskort. Lurer du på hvilke vaksiner du trenger til ditt planlagte reisemål kan du bruke søkefunksjonen her. På Vaksine.no kan du også finne mange nyttige tips og aktuelle nyheter for nettopp din destinasjon.

Hva du risikerer dersom du ikke tar vaksinering seriøst

Vi kan se på land som har vært eller er herjet av epidemier som meslinger og hjernehinnebetennelse for å se hvor store konsekvensene kan bli dersom befolkningen ikke er tilstrekkelig vaksinert. På samme måte kan vi se innad for et blikk på hvor bra det fungerer når et velfungerende vaksinasjonsprogram ligger til grunn i et samfunn.

Det florerer med myter rundt vaksinering, og flere av dem er en direkte trussel mot internasjonal helse og kan medføre dødelige epidemier verden over.

Du kan lese mer om de vanligste mytene, med utfyllende forklaringer på hva som faktisk er riktig her.

Her kan du få reisevaksiner i Oslo

De fleste klinikker, helsestasjoner og legesentre tilbyr reisevaksiner. Likevel er det en kjent sak at det i noen tilfeller kan være trøblete å få det gjort hos fastlege. Her har man som regel ikke alle de forskjellige vaksinene inne til enhver tid, og derfor må en beregne ekstra tid på  bestilling og levering.

Oslo City legesenter har vaksinene du trenger og kompetansen som sikrer en trygg oppfølging. I tillegg gir vi deg alle nødvendige helseråd på reisen, og dokumentasjon på at du har den beskyttelsen som kreves. Når vaksinene er tatt er det bare å pakke kofferten og glede seg. Bare husk å ta med vaksinasjonskortet og ha det lett tilgjengelig i håndbagasjen!

God tur!

Flere innlegg

Inngrodd tånegl

Betennelse og inngrodd tånegl

Hva er inngrodd negl (paronyki), neglrotbetennelse? Betegnelsen inngrodd negl forklarer tilstanden godt. Neglen vokser inn i huden ved siden av neglen og

Skroll til toppen