Arbeids-EKG

hos erfaren kardiolog (hjertespesialist) i Oslo sentrum

Arbeids-EKG gir informasjon om hjertefunksjonen under belastning. Det brukes til å finne ut om det kan være koronarsykdom ved at legen observerer pasienten mens hjertet anstrenges ved sykling på ergometersykkel med gradvis økende belastning og samtidig måling av blodtrykk og oksygenmetning i blodet.

Ved at hjertet gradvis må pumpe fortere og fortere (pulsen går fortere) øker behovet for oksygenrikt blod fra lungene til hjertemuskelen. Dersom det ikke kommer nok på grunn av trange koronararterier inne i hjertemuskelen vil dette kunne vises på elektrokardiogrammet, spesielt i ST-segmentet, altså linjen mellom QRS-komplekset og T-bølgen (se illustrasjon under).

Det er spesielt hos pasienter med risikofaktorer at disse forandringene sannsynliggjør koronarsykdom og pasienten får også oftest symptomer i form av smerter eller trykkfølelse i brystet og åndenød (dyspné). Undersøkelsen tar oftest under 15 minutter og utføres på legekontoret av spesialist i kardiologi som har lang erfaring med dette og som kan sikre betryggende forhold ved gjennomføringen. Pasienten kan reise hjem etter undersøkelsen hvis det ikke påvises noe alvorlig.

Arbeids-EKG hos kardiolog i Oslo sentrum

Direkte til kardiolog for arbeids-EKG

Finn ledig tidspunkt med vår nettbaserte timebestilling.

Når bør man ta en arbeids-EKG?

Typiske symptomer som kan gi grunnlag for å burde få utført en arbeids-EKG er brystsmerter, unormal hjerterytme/puls eller unormalt pustebesvær under fysisk aktivivitet.

Denne undersøkelsen kan også anslå maksimalt O2-opptak og som angir pasientens fysiske treningsnivå. Dette kan være nyttig for friske mennesker som ledd i treningsprogresjon, spesielt for idrettsutøvere.

Arbeids-EKG forklaring ST-segment
Trange koronararterier vises spesielt i ST-segmentet som illustrert her.

Hvordan utføres EKG-undersøkelsen?

Før undersøkelsen

Arbeids-EKG er en fysisk anstrengende undersøkelse, og man bør derfor ikke spise like før. Det anbefales at man unngår å bruke kremer eller lignende den samme dagen som undersøkelsen skal gjennomføres pga. festing av elektroder.

Under undersøkelsen

Testen gjennomføres ved at man tråkker på en ergometersykkel. Elektroder festes til kroppen for å måle hjerteaktivitet, og blodtrykket vil bli målt gjennom undersøkelsen. Man skal forsøke å holde et jevnt tempo, og belastningen økes underveis. Testen avsluttes når du ikke orker mer, eller når legen finner andre tegn til at man bør stoppe.

Etter undersøkelsen

Resultatet fra undersøkelsen foreligger umiddelbart etter den er gjennomført. Man får tid til å slappe av etterpå, og man blir observert en liten stund før man får dra.

Se priser og bestill time direkte for arbeids-EKG

Les også

Koronavirus (Covid-19)

Vi holder åpent som normalt Har du feber og/eller luftveissymptomer (hoste, nysing, sår hals eller pustebesvær)? eller vært i karantene eller i kontakt med bekreftet tilfelle av Covid-19 i løpet av de siste 14 dagene? Da skal du ikke oppsøke

Les mer »
Høyt blodtrykk

Hva er normalt blodtrykk?

Man merker ikke at blodtrykket er høyt før det har nådd farlige nivåer og det kan da dreie seg om hodepine, trykkfølelse i hodet og svimmelhet. Man kan altså ikke selv vite om blodtrykket er normalt, og dette må måles helst

Les mer »
Rull til toppen