Kul på øyelokket: Sti/Hordeolum, Chalazion
I øyelokket har vi forskjellige mekanismer som holder øyet fuktig, og på den måten fjernes smuss, støv, pollen og liknende fra øyet. Kjertler produserer en slags olje som hindrer tårevæske i å fordampe, slik at man ikke får tørre øyne. Iblant hender det at kjertelen tetter seg igjen og hovner opp fordi den ikke klarer å få tømt innholdet ut til øyet. Det kan være flere årsaker til dette, og symptomene kan være både skjemmende og plagsomme. Dette kalles for en sti eller et chalazion, og viser seg ofte gjennom en kul på øyelokket. Det omfatter både øvre og nedre øyelokk.
En vanlig årsak til sti eller chalazion er at kontaktlinser ikke byttes eller renses, eller at man bruker mye sminke rundt øynene og vippeextension. Sti og chalazion kan imidlertid oppstå hos hvem som helst og i alle aldre av tilfeldige årsaker ved at normale hudbakterier finner veien inn i kjertlene og formerer seg der.
Sti/Hordeolum
En sti, eller hordeolum på medisinsk fagspråk, er en betennelsestilstand hvor man får en kul på øyelokket, med rødhet, smerter og hevelse. Vår erfaring er at sti oftest er problemet når pasienter har spørsmål om øyelokkbetennelse. En sti kan forekomme på utsiden av øyelokket (eksternt) eller på innsiden av øyelokket (internt). Som oftest er årsaken en bakterieinfeksjon, stafylokokker, i kombinasjon med en tett kjertel. Sti er ikke smittsomt.
Chalazion
Et chalazion kan gi mye av de samme symptomene som en sti med rødhet og hevelse, men de sitter gjerne noe lenger opp i øyelokket, og ikke nær vippene. Kulen kan bli noe større, og man vil ofte få plager når man blunker. De faktorene som skiller chalazion fra sti, er at chalazion ikke alltid er forårsaket av bakterieinfeksjon, men kan være en følgetilstand eller bare være pga en tilstoppet kjertelutgang. Det oppstår da en betennelsestilstand som gir en hard kul, et granulom. Som regel er ikke dette smertefullt. Antibiotika vil oftest ikke hjelpe da det oftest ikke lenger foreligger bakterieinfeksjon der, men forsøkes ofte fordi det ikke er noen test for å si sikkert at det ikke er infeksjon.
En sti eller et chalazion kan bli værende lenge. Ukesvis og månedsvis. Og jo lengre du venter med å få behandling, desto lengre tid vil det ta før det går bort. Chalazion er ikke smittsomt.
Møt våre dyktige allmennleger
Vi hjelper deg med øyerelaterte plager.
Behandling, råd og oppfølging
Bruker du kontaktlinser, må du stoppe med det en periode. Oppsøk hjelp til eventuelt å fjerne dine vippeextensions. Lett sminke går som regel greit, men det beste er å unngå det også.
Disse tilstandene blir imidlertid ofte bra av seg selv uten behandling, men det kan ta mange uker.
Legen vil vurdere om det er behov for antibiotikabehandling, enten med eller uten kortison. Ofte får man øyedråper, øyesalve eller begge deler. Legen skriver resept på de nødvendige medikamentene som kan hentes ut på nærmeste apotek.
Egenbehandling kan hjelpe, ved å legge en varm klut over det betente øyet I 10-15 minutter før man påfører antibiotika. Kjertlene har en membran/vegg som mykner opp på grunn av den høyere temperaturen. På den måten vil det bli lettere for antibiotikaen å trenge seg gjennom membranen. Man kan gjerne massere øyet forsiktig slik at det kan løse opp fortetningen i kjertelen. Noen ganger kan kjertelen til og med sprekke. Det er ikke farlig, men det er meget viktig å påføre antibiotika raskt slik at bakterien ikke kan spre seg videre. Varm klut over øyet kan i seg selv være nok som behandling.
Behandlingstiden varierer fra 2-4 uker, avhengig av hvor lenge stien eller chalazionet har vært der.
Om dette ikke skulle gi god nok effekt, eller at du ikke ser at det har hjulpet, vil legen etter 2-4 ukers fortsatt egenbehandling henvise til en øyelege dersom det vurderes som nødvendig. Mest sannsynlig er det da aktuelt med uttømming ved en enkel liten operasjon i lokalbedøvelse.
Få hjelp av erfarne leger hos Oslo City Legesenter
Vi tilbyr svært kort ventetid og timebestilling på nett. Du kan enkelt finne ledig tid, velge den behandleren du ønsker og bestille direkte.
Hvis du har noen spørsmål, er du velkommen til å ta kontakt med oss.