Livmorhalskreft er en infeksjon i den nederste delen av livmoren forårsaket av humant papillomavirus (HPV). Det er den tredje mest vanlige kreftformen som rammer kvinner i verden, og i Norge får rundt 300 kvinner diagnosen hvert år.
Symptomer på livmorhalskreft vil være svært individuelt fra kvinne til kvinne, og avhenger av hvor langt sykdommen har kommet. I mange tilfeller vil ikke livmorhalskreft gi noen symptomer i tidlig stadium. Man vil likevel kunne oppdage sykdommen ved å ta en celleprøve fra livmorhalsen. Oppdages sykdommen tidlig er også sannsynligheten for å bli frisk stor.
Mulige symptomer på livmorhalskreft
Det finnes mange mulige symptomer på livmorhalskreft. Før vi går inn på hvilke symptomer som assosieres med sykdommen, er det derfor viktig å understreke at symptomene kan skyldes andre tilstander enn kreft. Vedvarer symptomene over tre uker anbefales det å kontakte en lege.
• Smerter i underlivet
• Uregelmessig eller kraftig menstruasjon
• Smerter under samleie
• Blødning fra skjeden etter samleie eller trening
• Hyppig eller smertefull vannlating
• Blodig og/eller illeluktende utflod
• Unormale blødninger mellom menstruasjon
• Blødning etter å ha passert overgangsalderen
• Smerter i bekken og korsrygg
• Vekttap, tretthet eller vedvarende kvalme
Årsaker til livmorhalskreft
I dag er det kun én kjent årsak til hvorfor livmorhalskreft utvikles; en infeksjon med humant papillomavirus, bedre kjent som HPV. Det finnes over 200 ulike typer av viruset, og 20 av disse forekommer oftere hos kvinner med livmorhalskreft enn de med en normal celleprøve. HPV type 16 og 18 er forbundet med de fleste tilfeller av livmorhalskreft.
HPV smitter gjennom seksuell kontakt, og det kan være nok med én seksualpartner for å bli smittet. Har man flere seksualpartnere øker risikoen. Så mye som 70 prosent av alle kvinner smittes av HPV i løpet av livet, men i 90 prosent av tilfellene klarer kroppen å kvitte seg med viruset på egenhånd. Vedvarende infeksjon med HPV over flere år kan gi alvorlige celleforandringer som må behandles for at infeksjonen ikke skal utvikle seg til kreft. Kun én prosent av alle kvinner utvikler livmorhalskreft før fylte 75 år, og kvinner som opplever å få kjønnsvorter grunnet HPV har større risiko for å utvikle livmorhalskreft enn andre.
Forebygging mot livmorhalskreft
Tre ulike HPV-vaksiner er i dag tilgjengelig på det norske markedet, og alle beskytter mot HPV type 16 og 18. HPV-vaksinen virker forebyggende og har best effekt når den tas før seksuell debut. Når det er sagt er det ikke for sent å ta vaksinen hvis man har hatt flere partnere. Vaksinen beskytter mot flere HPV-typer, så selv om man er smittet av én type kan den beskytte mot andre. Fordi infeksjonen som regel går over av seg selv hos de fleste som blir smittet med HPV, kan vaksinen også beskytte mot en reinfeksjon. Det er derfor ikke nødvendig å teste for HPV-infeksjon før vaksinasjon, og kvinner i alle aldre anbefales å ta den.
Vaksinen settes av lege, legesekretær, helsesøster eller sykepleiere. Sprøytene kan også settes på vaksinekontor og helsestasjoner rundt om i landet. Alle leger kan skrive ut en resept på vaksinen. HPV-vaksinen inngår i barnevaksinasjonsprogrammet og er et tilbud til jenter fra 12 års alder. I tillegg fikk kvinner født mellom 1991 og 1996 tilbud om gratis HPV-vaksine i tidsrommet november 2016 – november 2018. Høsten 2018 åpnet det også opp et tilbud for gutter i 7. klasse å ta vaksinen gjennom barnevaksinasjonsprogrammet slik som jenter. Andre forebyggende tiltak er bruk av kondom under samleie, variert kosthold, sunn kroppsvekt og å unngå røyking.
Hvordan oppdages livmorhalskreft?
Alle kvinner i alderen 25-69 år anbefales å ta celleprøver hvert tredje år, uansett om man har tatt HPV-vaksinen eller ikke. HPV-vaksinen beskytter ikke mot alle typer HPV og den vil heller ikke fjerne eksisterende infeksjoner. Celleprøven tas under en gynekologisk undersøkelse man selv bestiller time til. Under undersøkelsen vil gynekologen samle opp overflateceller fra livmorhalsen med en liten børste. Oppdager laboratoriet celleforandringen i prøven vil den bli undersøkt med HPV-test. Er denne positiv anbefales det å ta en ny celleprøve med HPV-test etter 6-12 måneder. Oppdages det alvorlige celleforandringer i prøve nummer to, samt at man tester positivt for HPV, er neste steg kolposkopi. Her blir livmorhalsens slimhinne studert ved hjelp av en spesialkikkert. Viser biopsien (vevsprøven) alvorlige celleforandringer må man behandles kirurgisk. Dersom det viser seg at man har kreft gjøres det ytterligere undersøkelser for å avdekke sykdommens stadium, og en behandlingsform tilpasset pasienten vil diskuteres.
Forbered deg gjerne før legetimen
Det kan være lurt å forberede seg litt før et eventuelt legebesøk. Tenk over hva du ønsker å få ut av samtalen og skriv gjerne ned noen punkter du vil ha svar på. Vi i Oslo City Legesenter setter gode opplevelser høyt, og ønsker derfor at du som kunde skal føle deg sett.
Blir ikke problemene løst i første konsultasjon, vil vi gjerne at du gir uttrykk for dine meninger. Vi gir oss ikke før vi kommer til bunns i saken, og i noen tilfeller vil dette kreve en vurdering fra spesialister på feltet. Ikke vær redd for å stille spørsmål – det viktigste for oss er at du får gode svar på det du lurer på. Ta kontakt med oss for en hyggelig samtale, eller bestill time her.