Viktig informasjon om Covid-19
Tegn og symptomer på graviditet

Tidlige tegn på at du er gravid, og når kan man ta graviditetstest?

Har du en mistanke om at du kan være gravid, eller går du og venter på at det skal skje? Da er du mest sannsynlig ute etter å få et sikkert svar så fort som mulig. Men hvilke symptomer bør du se etter, når kan du forvente dem, og ikke minst – når kan man ta en graviditetstest?

Det er mange tegn og symptomer som kan avsløre hva som foregår i kroppen din, og det er viktig å huske på at flere av dem kan dukke opp sporadisk eller forveksles med premenstruelle plager (PMS). Det sikreste er å ta en graviditetstest eller oppsøke lege for en blodprøve som kan gi deg svar.

De vanligste symptomene og tegn på graviditet

Det er svært individuelt hva hver enkelt kvinne opplever av symptomer og plager gjennom et svangerskap. Tiden det tar før man begynner å merke endringer og hva man burde se etter er derfor vanskelig fastslå. Enkelte opplever symptomer allerede etter et par uker, mens andre ikke har noen merkbare forandringer. Her er en liste over de vanligste tegnene på graviditet som gjerne kan dukke opp tidlig.

Kramper og blødninger

Når et befruktet egg fester seg i livmorveggen er det enkelte som opplever små blødninger, såkalt spotting. Dette er en festeblødning, og er ofte etterfulgt av kramper som minner om menstruasjonssmerter.

Ømme og hovne bryster

Ømme bryster er et typisk tegn på graviditet, men kan også bety at menstruasjonen er på vei. Mange kvinner oppgir å få hovne, ømme og såre bryster allerede etter 1-2 uker, og dette blir dermed noen av de første tegnene som kan peke mot graviditet.

Kvalme

Kvalme, og da spesielt om morgenen, er det kanskje mest kjente graviditetssymptomet. Man vet ikke helt hvorfor det oppstår, men for de fleste går det over etter 12. svangerskapsuke. Det er svært viktig å få i seg nok væske og næring dersom man er mye kvalm. Er du usikker på om du får i deg tilstrekkelig mat og drikke bør du oppsøke en lege.

Økt utflod

Like etter befruktningen blir skjedeveggene tykkere, og kombinert med økt cellevekst i slimhinnene vil dette medføre mer utflod.

Tretthet

Å føle seg trettere enn vanlig er blant annet relatert til den forhøyede forekomsten av hormonet progesteron og en økende blodproduksjon. Det er vanlig å oppleve slapphet og tretthet allerede et par uker etter at egget har blitt befruktet. For mange går dette over etterhvert.

Uteblitt menstruasjon

Kommer dagen da menstruasjonen skulle dukket opp og ingenting skjer? Da kan det være lurt å ta en graviditetstest. Likevel bør en ikke utelukke andre faktorer som kan føre til en uteblitt menstruasjon. Vektnedgang, store endringer i kosthold, medikamenter og stress kan også medføre kluss med syklusen.

I tillegg til overnevnte symptomer, er det vanlig å kjenne på blant annet humørsvingninger, forstoppelse, svimmelhet, nesetetthet, endringer i hårvekst, hodepine og endrede lyster i matveien.

Slik virker graviditetstesten og når kan du ta den

Graviditetstesten fungerer ved at den registrerer økt forekomst av hormonet humant koriongonadotropin (hCG) i urinen din. Utskillelse av hCG i blodet og urinen til en befruktet kvinne starter 6-8 dager før den neste forventete mens, og en graviditetstest vil kunne gi utslag omtrent 10 dager etter befruktningen. Fra befruktning vil hCG-nivået til en som er gravid øke kraftig fra dag til dag, hvilket vil si at du vil få et sikrere svar jo lenger du venter. Her er kommer altså litt tålmodighet godt med.

Graviditetstester varierer i sensitivitet, men det er anbefalt å ta en test den dagen menstruasjonen har uteblitt for å være helt sikker på at resultatet stemmer. Et positivt resultat på graviditetstesten vil alltid være et sikkert svar fordi man ikke kan ha et utslag på hCG med mindre man er gravid. Et negativt resultat kan derimot oppstå selv om man er gravid. Det kan være som følge av at du har testet for tidlig, brukt den feil, eller at selve testen har en funksjonsfeil. Les alltid bruksanvisningen nøye før bruk.

Er du usikker, kan du ta kontakt med oss på Oslo City Legesenter. Vi vil gi deg god hjelp og veiledning, og vil svare på alle spørsmål du måtte ha rundt graviditet og testing. Ved Oslo City Legesenter tilbyr vi dessuten avansert ultralyd for gravide, og kan følge deg opp under hele svangerskapet ved erfarne gynekologer.

Flere innlegg

Inngrodd tånegl

Betennelse og inngrodd tånegl

Hva er inngrodd negl (paronyki), neglrotbetennelse? Betegnelsen inngrodd negl forklarer tilstanden godt. Neglen vokser inn i huden ved siden av neglen og

Skroll til toppen