Viktig informasjon om Covid-19

Tidlig ultralyd

Kort ventetid for tidlig ultralyd hos gynekolog

Tidlig ultralyd er et tilbud til gravide som ønsker å få tatt en ultralydundersøkelse før rutineundersøkelsen i uke 18 (ordinær ultralyd eller 18-ukerskontrollen).

En tidlig ultralydundersøkelse kan gjøres fra uke 6, og helt frem til det ordinære offentlige tilbudet som tilbys gratis ved sykehuset man er tilknyttet rundt uke 18. Vi regner derfor tidlig ultralyd fra uke 6 til uke 18. 

Det er regler for hva det kan opplyses om frem til uke 12, og selvfølgelig også naturlige begrensninger som minskes jo lenger inn i svangerskapet man er, og desto mer barnet er utviklet i mors mage.

Mer vanlig med tidlig ultralyd

Mange ønsker å ta tidlig ultralyd for å se at alt så langt er i orden, før man lanserer den store nyheten til familie, venner og kolleger. En undersøkelse ved Rikshospitalet i 2010 viste at hele 85% av de spurte kvinnene hadde vært på minimum en ultralydundersøkelse før uke 18.

Tidlig ultralyd hos gynekolog

Tidlig ultralyd

Finn ledig tidspunkt med vår nettbaserte timebestilling.

Moderne utstyr

Ved Oslo City Legesenter benyttes det mest moderne utstyret for tidlig ultralyd. Hele undersøkelsen screenes til en skjerm på veggen. Du kan derfor også ta med partneren din, familie eller venner om du ønsker det. 

Undersøkelsen er i utgangspunktet en underlivsundersøkelse med innvendig ultralydprobe, men etter uke 12 vil det i enkelte tilfeller være mulig å benytte utvendig probe som føres over magen.

Få ultralydbilder tilsendt via SMS
Du kan få bildene tilsendt direkte til telefonen din etter undersøkelsen.

Hva kan sees ved tidlig ultralyd?

Uke 6 – 12

Man vil i denne perioden kunne se om det er liv og om hjertet slår.
Gjennom ultralydapparatet vil du selv kunne høre hjerteslagene. Det er også viktig å være forberedt på risiko vedrørende spontanabort, og at dette kan være noe som blir oppdaget ved undersøkelsen.

Det er i denne perioden også mulig å kunne se om det er flere enn ett barn, og man kan anslå mer nøyaktig hvilken uke av svangerskapet man er i. Det er faktisk enklere å finne ut hva slags type flerlingsvangerskap (én- eller toeggede) tidlig i svangerskapet.

Våre gynekologer vil selvfølgelig også kunne gi råd og veiledning hvis det er noe du skulle lure på, eller ønsker mer informasjon om som gravid enten for første gang, eller om du også har vært det tidligere.

Uke 12 – 18

Ved svangerskapsuke 12 vil man kunne anslå en termindato. Det er imidlertid fortsatt litt tidlig for å kunne fastslå denne, så man forholder seg alltid til termindatoen som blir anslått under rutineultralydundersøkelsen ved svangerskapsuke 18.

Det vil i denne perioden også være mulig å kunne oppdage og opplyse om barnet har misdannelser. Det finnes omlag 40 alvorlige misdannelser, deriblant kanskje den mest kjente, Downs syndrom.
Ved slike tilfeller henvises til det sykehuset man tilhører, og man blir informert så langt det lar seg gjøre. Dette vil normalt best kunne oppdages mellom svangerskapsuke 11 og 14.

Fra uke 16

Man vil som oftest kunne se kjønn fra svangerskapsuke 16.
Av naturlige årsaker kan det ikke stilles noen garanti om dette, siden barnet kan ligge i en stilling som gjør det vanskelig.

Les også

NIPT-test - Oslo City Legesenter

NIPT-test

Panorama® NIPT – Endelig i Norge! NIPT er nå tilgjengelig for alle gravide hos Oslo City Legesenter, i samarbeid med FAM. Les mer om NIPT ved Oslo City Legesenter her 01.07.2020 ble bioteknologiloven endret, og det ble blant annet bestemt

Les mer »

Koronavirus (Covid-19)

Viktig informasjon! Har du luftveissymptomer? Da ønsker vi gjerne at du bruker munnbind, og du kan få utdelt i resepsjonen vår hvis du ikke har med selv. Gå til timebestilling Spørsmål og svar i forbindelse med den pågående situasjonen rundt

Les mer »
Skroll til toppen