Viktig informasjon om Covid-19
Utslett

Utslett – når bør du oppsøke lege?

Utslett kan komme når du minst venter det, og i mange tilfeller er det vanskelig å spore årsaken. Noen former for utslett er ufarlig – andre er alvorlig. Vi gir deg svaret på når du skal oppsøke lege.

Allergi, elveblest, eller kanskje du bare har brent deg på brennesle? Det er mange mulige årsaker til at huden blir rødflammet, kløende eller du får prikker og blemmer. Plassering på utslettet har også litt å si for hvilken type utslett det er, og hva slags behandlingsform som gjelder.

Hva er utslett?

Utslett er en fellesbetegnelse for forandringer i huden, og da i form av hevelser, kløende områder, blemmer eller prikker. Utslett er som regel rødt eller rødlig som følge av irritasjon i hudoverflaten og påfølgende varmeutvikling. Utslett kan være kronisk eller akutt. Kroniske utslett er gjerne svært plagsomme. Eksempler på dette er atopisk eksem(barneeksem), kontakteksem, nummulat eksem, nevrodermatitt.

De fleste akutte utslett, kløende eller ikke, er i de aller fleste tilfeller ufarlige. Det kan komme som en reaksjon på noe man har fått i seg eller som en reaksjon på kjemikalier eller fysisk kontakt med noe allergifremkallende. Kraftige utslett med forhøyninger i huden som klør, kalles som regel elveblest. Elveblest er ikke uvanlig, og årsaken til hvorfor det dukker opp er i mange tilfeller vanskelig å fastslå. Noen kan oppleve å aldri finne ut hva det var som forårsaket utbruddet. Eksempler på akutt utslett er insektstikk, elveblest, akutt eksem, soleksem og skabb.

Tips til egen lindring av utslettet

Utslett som klør, klør som oftest fordi huden i området er dehydrert grunnet varmeutbrudd og irritasjon. Såpe vil derfor kunne forverre kløen. Smør heller på fuktighetskrem. Du kan også forsøke å smøre på salver mot kløe – for eksempel Eurax og BurnAid. Dersom du har elveblest kan en allergitablett med antihistaminer være lindrende.

Det er klart det vil være veldig mye enklere å skaffe riktig behandling, og å forebygge nye utslett dersom man klarer å finne ut hva det er som har trigget utslettet. Ved en undersøkelse hos lege vil du kunne få hjelp til å kartlegge hva slags utslett du har fått. Blant annet vil legen se på plassering av utslettet, fargen, fasong og utvikling for å kunne fastslå hva det kan være.

Når bør du oppsøke lege?

Som hovedregel er det nødvendig å oppsøke lege dersom du blir svært plaget av utslettet og det ikke forsvinner i løpet av et par dager. Prøv å kartlegge litt om utslettet ditt før du drar til legen, slik at du enklere kan svare legen på det han eller hun vil komme til å spørre deg om. Eksempler på spørsmål du vil kunne bli stilt er når du oppdaget utslettet, hvordan allmenntilstanden din er ellers, om du har noen allergier, om du har vært i kontakt med dyr, insekter eller planter, om du går på noen medisiner og om du har spist noe uvanlig i det siste.

Har du fått et utslett du er usikker på, eller plages av? Ta kontakt med oss på Oslo City Legesenter for å få en rask og effektiv konsultasjon på dagen. Vi har leger med lang erfaring og ekspertise som tar deg på alvor og gir deg rask behandling. Her får du raskt time hos både hudlege og allmennlege, og vi har nettbasert timebestilling slik at du raskt kan finne den timen som passer deg best!

Flere innlegg

Inngrodd tånegl

Betennelse og inngrodd tånegl

Hva er inngrodd negl (paronyki), neglrotbetennelse? Betegnelsen inngrodd negl forklarer tilstanden godt. Neglen vokser inn i huden ved siden av neglen og

Skroll til toppen