Viktig informasjon om Covid-19
Privat CT og MR

Visste du at du kan betale for CT og MR selv?

Vi tilbyr ikke MR og CT her, men kan bistå med henvisning som kreves for slike tjenester utført både offentlig og privat.

Vi har et godt helsevesen her i Norge, selv om det ikke alltid som fungerer like effektivt som vi skulle ønske. Når lange køer og ventetid i det offentlige forekommer, er det godt å vite at man har alternativer.

Helse er ikke noe man spøker med. Blir du henvist til CT eller MR av legen din, er det ikke uvanlig å dra derfra med mange spørsmål. Er det noe galt, hvor alvorlig er det, vil det bli skikkelig tøft fremover? Å ikke vite om du er frisk eller syk, eller hva som kanskje feiler deg, er psykisk belastende og vil for mange ramme livskvaliteten.

Det starter med en henvisning

Se for deg at du drar til legen med smerter i brystet, og etter en undersøkelse av legen får du henvisning til CT. Den som henviser deg vil bestemme hva slags undersøkelse du skal ta. Noen ganger vil denne vurderingen gjøres i samråd med radiologer der du skal undersøkes.Strålevernsforskriften krever at du har henvisning for alle typer røntgen-, CT- og MR undersøkelser, for at det skal foreligge en grundig vurdering om undersøkelsens nødvendighet og formål.

Videre får du et brev i posten med innkalling til undersøkelsen, men datoen viser at du må vente i seks uker. Smertene i brystet går ikke vekk og du er bekymret. Tanken på å ha det slik i seks uker føles uutholdelig. Da er det greit å vite at du har alternativer.

Hva er CT og MR, og hvorfor er det så lange køer?

MR (magnetisk resonans): En MR-maskinfungerer ved at den danner et magnetisk strålefelt rundt pasienten som undersøkes. Dette magnetiske feltet er mellom 10.000 – 30.000 ganger sterkere enn jordens eget magnetfelt, og får atomene i kroppen til å reagere og forandre seg på en måte som gjør det mulig å omdanne informasjonen til bilder. En MR-maskin gir spesielt gode bilder av organer omgitt av benvev, og brukes ofte til å ta bilder av hjerne, hjerte, tarmer og ledd.

CT (computer tomografi): En CT-scan er på mange måter lik en MR undersøkelse. Den vesentlige forskjellen er at en CT-maskin benytter røntgenstråler, mens en MR-maskin sender ut radiobølger og danner et magnetfelt. I tillegg vil ikke et CT-røntgen gi like gode kontraster som en MR-undersøkelse.

Begge undersøkelsene er helt smertefrie for pasienten. Hvilken undersøkelse man skal ta avhenger av den medisinske problemstillingen du står ovenfor. Har du operert inn magnetisk metall i kroppen, som for eksempel den som befinner seg i en pacemaker, er MR utelukket da denne er magnetisk.

Det er ikke sjeldent at det er svært lange køer for undersøkelser i det offentlige. Grunnen til dette er at det offentlige kjøper opp et visst antall timer hos ulike klinikker og sentre for slike undersøkelser, og disse timene skal fordeles utover et år. Disse timene fylles fort opp. 

Unngå køene – betal for undersøkelsene selv

Heldigvis har man flere alternativer å velge mellom dersom du ikke ønsker å vente. Reglene tillater at du med en henvisning fra lege selv kan bestemme hvor du ønsker å foreta undersøkelsen. Ved å velge et privat senter som tilbyr disse undersøkelsene kan du i mange tilfeller få time på dagen eller i løpet av svært kort tid.  

Vanligvis vil du trenge å betale en egenandel på 200-300 kr ved en CT- eller MR-undersøkelse. Ved å gå forbi de offentlige køene vil den eneste forskjellen være at du betaler hele beløpet selv. Dette koster et sted mellom 2000 kr og 3000 kr, avhengig av hvor omfattende undersøkelser som skal gjennomføres. Inkludert i prisen er også etterarbeid og tolkning av bildene.

Vi ønsker at du skal være trygg på at dine bekymringer blir tatt seriøst. Det skal ikke være nødvendig å være usikker på sin egen helsetilstand over lang tid. Hos Oslo City Legesenter vil det være mulig å få time samme dag hos en allmennlege som kan hjelpe med henvisning til CT eller MR. På denne måten vil du få svar og eventuell videre behandling raskt.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat, ved spørsmål eller bestilling av time.

Flere innlegg

Inngrodd tånegl

Betennelse og inngrodd tånegl

Hva er inngrodd negl (paronyki), neglrotbetennelse? Betegnelsen inngrodd negl forklarer tilstanden godt. Neglen vokser inn i huden ved siden av neglen og

Skroll til toppen